Kısmi zamanlı çalışma nedir?
Üniversitemizde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine dayanılarak isteyen öğrencilerin kısmi zamanlı olarak geçici işlerde çalıştırılmasıdır.
Kısmi zamanlı çalışma sisteminin amacı nedir?
Üniversitemizde kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı uygulanmasının amacı, öğrencilerimizin ders saati dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geçici işlerde çalıştırılarak, hem maddi kazanç hem de uygulama becerisi kazanmaları sağlanarak iş disiplini edinmiş üretken bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktır.
Nasıl haberdar olabilirim?
Üniversitemizin kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrenci ihtiyacı, alınacak öğrencinin ve işin niteliğine göre, Ekim ayı başında veya Kısmi Zamanlı Olarak Öğrenci Çalıştırma Yönergesi’nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmüne uyularak ihtiyaç duyulan dönemlerde Daire Başkanlığımızca https://sks.medeniyet.edu.tr/tr web adresinde ve/veya ilan panolarında yayınlanır.
Duyuruda, hangi birimlerde ve ne tür işlerde kaç kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı, çalıştırılacak işin niteliği, çalıştırılacak öğrencilerde aranan şartlar, haftalık çalışma süreleri ve bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, başvuru için gerekli belgeler, başvuru yeri ve tarihi açıkça belirtilir.
Günlük ve haftalık çalışma süresi ve çalışma ile ilgili hükümler nelerdir?
- Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalıştırılacak öğrencilerin çalışma süresi günlük en fazla 5 saat, haftada maksimum 15 saat ve bir ayda toplam 60 saati geçemez.
- Çalışma süresinin haftanın günlerine dağılımını, işin başlama ve bitiş saatlerini birim amirleri tarafından belirlenir.
- Kanunlarda milli bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde öğrenci çalışmaması esas olmakla birlikte, hafta sonu, gece ve resmi tatil günlerinde açık olan birimlerde işin gerektirdiği durumlarda kısmi zamanlı öğrenci, birim yöneticisinin isteği üzerine bu günlerde çalışmak zorundadır.
Ne kadar kazanacağım?
- 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 46’ncı maddesinin k bendi gereğince, kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçemez. Bu ücretin miktarı her yılın Aralık ayında bir sonraki mali yılı kapsayacak şekilde Daire Başkanlığının teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir
- Bulunduğu yılın brüt asgari ücretin günlüğü bulunarak hesaplanır.
Eğer öğrenci 60 saat çalışma süresini doldurmuş ise bunun karşılığı 8 günün ücretini alır. Örneğin: 2020 yılı brüt asgari ücretin günlüğü 97,33 TL’dir. Bu bağlamda çalıştığınız 8 gün x 97,33 = 778,64 TL dir. Vergiler düşüldükten sonra elinize yaklaşık olarak 648,64 TL net geçecektir. Ancak bil fiil çalışmadığınız zamanlar varsa o süreler düştükten sonra ödeme yapılacaktır.
Sigorta yapılacak mı ?
Evet sigorta yapılacaktır. Ancak sadece sağlık yardımından yararlanılabilecektir.
Kimler başvurabilir ?
Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kendilerine burs verilmekte olan veya burs alma şartlarına haiz öğrencilere öncelik verilmek suretiyle aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler, Üniversitemizde kısmi zamanlı öğrenci olarak geçici işlerde çalışabilirler.
Nasıl ve ne zaman başvuru yapabilirim?
Öğrenciler belirtilen işler için web sitemizden alacakları başvuru formu ile birlikte her bir iş için ayrı ayrı olmak üzere belirtilen tarihler aralığında ilgili Birimlere/Fakültelere başvurularını yapacaklardır.
Birden fazla birime başvuru yapabilir miyim?
- Evet, birden fazla birime (Fakülteler, Yüksekokul, Enstitü ve Daire Başkanlıklarına) başvurabilirsiniz. Ancak tek bir birimde çalışabilirsiniz, aynı anda farklı iki birimde çalışamazsınız.
- Örneğin; hem a fakültesine hemde c fakültesine başvuru yaptınız. Bu durumda hangi fakültede asil olarak seçilirseniz orada çalışırsınız. Ancak iki fakültede de asil seçildiyseniz hangi fakültede çalışmak isterseniz oraya evraklarınız teslim etmeniz gerekmektedir.
Ne tür aranacak özellikler nelerdir?
- Tezsiz yüksek lisans öğrencisi ve özel öğrenci hariç olmak üzere, Üniversitemizin kayıtlı öğrencisi olmak,
- Disiplin cezası almamış olmak,
- Ölüm aylığı ve nafaka dışında, asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olmamak,
- Çalıştırılacak iş için yeterli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmak,
- Kayıt donduran ve yabancı uyruklu öğrenci olmamak,
- Normal eğitim-öğretim süresi içerisinde öğrenim görüyor olmak,
- Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışıp da daha önceden sözleşmesi, öğrenci çalıştıran birim ve/veya Daire Başkanlığımızca sözleşmesi feshedilmemiş olmak,
Deprem, sel gibi doğal afetlerden zarar gördüğünü, şehit ve gazi çocuğu olduğunu belgeleyen öğrenciler ile engelli öğrencilerden normal eğitim-öğretim süresi içinde okuyor olanlardan (yabancı uyruklu ve disiplin cezası alanlar hariç) yukarıdaki şartlar aranmaz.
Kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrencilerin seçimi ve onaya sunulması nasıl gerçekleşiyor?
Üniversitemizde çalıştırılacak kısmi zamanlı öğrenciler; gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, maddi durumları, çalıştırılacakları işe beceri ve yetenekleri açısından uygunlukları, haftalık ders programının çalışacakları işe uygunluğu gibi hususlar yönünden çalıştırılacağı birimde oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilerek belirlenir
Kısmi zamanlı çalışma başvurum kabul edildikten sonra ne yapmalıyım ?
Başvuru kabul edildikten sonra başvuru yaptığınız birimlerden gerekli bilgilendirmeleri alacaksınız.
- Kısmi zamanlı olarak çalıştırılmasına karar verilen öğrenci ile Daire Başkanlığımız arasında “kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma akdi” imzalanacaktır.
- Öğrenci ile yapılan sözleşme, öğrencinin talep etmesi ve kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma yapan birimin uygun görmesi ile Daire Başkanlığımızın onayı halinde yenilenebilir.
Kısmi zamanlı çalışmayı istediğimde bırakabilir miyim ?
Geçerli bir sebep olduğunda çalıştığınız birim tarafından da uygun görüldüğünde bırakabilir.
Ancak sebepsiz yere bırakır veya çalıştığınız birim bırakma sebebinizi uygun görmez ise takip eden Eğitim Öğretim yılları dahil olmak üzere bir daha tekrar kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışamazsınız.
Daha ayrıntılı bilgi için https://sks.medeniyet.edu.tr/tr/mevzuat bölümünden “Kısmi Zamanlı Olarak Öğrenci Çalıştırma Yönergesi”ne bakabilirsiniz.
Hayırlı işler dileriz…