NASA CanSat Yarışmasında Öğrencilerimizin Büyük Başarısı

16.03.2019

Team Thread takımı, NASA ve AAS tarafından düzenlenen CanSat model uydu yarışmasında uluslararası 93 takım arasında 9. sırayı alarak, Haziran ayında Teksas'ta düzenlenecek final etabına katılıp Üniversitemizi ve Ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.

Temel mühendislik bilgisini en iyi şekilde birbiriyle çalışır vaziyette kullanmaya dayalı olarak ve bunu en iyi şekilde gerçekleştirecek katılımcılara ev sahipliği yapmayı hedefleyen CanSat Competition, Amerikan Uzay Kurumu (AAS) ile Amerikan Uçak ve Uzay Enstitüsü’ nün (AIAA) düzenlediği ve NASA’nın desteklediği geleneksel bir tasarla-yap-fırlat modeli öğrenci yarışmasıdır.

Gerçekleştirilen model uydu yarışması üniversite takımlarına, yarışma komitelerinin belirlediği kurallar çerçevesinde, 2 dönem içerisinde bir model uydu sistemi yapmalarını zorunlu kılarken, komitenin belirlediği kurallar ve buna bağlı olarak da her sene tasarımlar ve çözümler değişmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda konu hakkında görüşlerini belirten Team Thread Ekip Lideri Anıl Gürses; “CanSat 2019 yarışmasında bu yıl 650-725 metre arasında yüksekliğe ulaşması hedeflenen roket, belirtilen yüksekliğe ulaştıktan sonra tarafımızca tasarlanan modülü serbest bırakacaktır. Serbest bırakılan modül paraşüt ile inmeye başlayacak ve modül belirli bir irtifa kaybettiğinde kilit mekanizması ile bağlı olan gyro-copter yani bilimsel yük, konteynır modülünden ayrılarak pervaneleri yardımı ile yere inecektir. Konteynır modülü ise paraşüt ile inişini sürdürecektir. Bilimsel yük, bırakıldığı andan yere iniş anına kadar olan tüm süreçte sıcaklık, basınç, konum, pervane dönüş hızı gibi verileri kontrol merkezine ulaştırırken, aynı zamanda paraşütle inişine devam eden konteynır hava basıncını ölçmektedir.” dedi.

Thread Takımı, bu sene CanSat yarışmasının yanı sıra ülkemizde yapılacak olan Teknofest Roket ve Türksat Model Uydu yarışmalarına yönelik çalışmalarına devam etmektedir.