GELENEKSEL SPOR EĞİTİMLERİMİZE “TÜRK ZEKÂ ve STRATEJİ OYUNU; MANGALA” İLE BAŞLIYORUZ

18.02.2020

MANGALA OYUNU NEDİR ?

Mangala 4000 yıllık geçmişi olan bir strateji ve zekâ oyunudur. Mangala ordu-millet özelliğine sahip Türklerin çocuklarını yetiştirirken kullandığı bir oyundur. Sakalar, Hunlar, Göktürkler, Selçuklular ve Osmanlılar bu oyunu oynamışlardır. Osmanlı zamanında “Minkale” olarak adlandırılan oyun Orta Asya’da “Dokuz Kumalak” ismiyle oynanmaktadır.

Oyunun Türkiye’de oynanış şekli Osmanlı zamanındaki oynama usulü esas alınarak düzenlenmiştir. Mangala oyunu iki kişiyle oynanan bir oyundur. Oyun tahtası üzerinde iki kişinin önlerinde 6’şar tane kuyu vardır. Toplam 12 kuyu ve 48 taş ile oynanır. Ayrıca her oyuncunun birer tane hazine kuyusu vardır. Oyuncular 48 taşı 12 kuyuya dörder dörder dağıtır. Oyuncuların kendi önlerindeki kuyular kendi bölgeleridir. Her oyuncu kendi hazine kuyusunda taş biriktirmeye çalışır. Oyunculardan hangisi hazinesinde daha fazla taş biriktirirse oyunu kazanır.

Eğitimler 11 Mart 2020 tarihinde iki grup olarak Üniversitemiz Genç Ofisimizde Dünya Etnospor Federasyonu işbirliğinde gerçekleştirilecektir.

1.Grup 13.00-15.00

2.grup 15.30-17.30 saatleri arasında olacaktır.

Sıcak bir çay ortamında, öğrenirken eğleneceğimiz eğitimlere siz kıymetli öğrencilerimizi bekliyoruz.

Başvuru Formuna Buradan ulaşabilirsiniz.